PAUL SILVERENTAND

      Specialist in klassieken

De Romeinse generaal Coriolanus inspireerde Shakespeare tot een tragedie en Beethoven componeerde daar later beroemde muziek bij.

Klassieke muziek geďnspireerd door klassieke helden

Klassieke verhalen, of ze nu gaan over goden of over historische figuren, hebben tot op de dag van vandaag inspiratie geboden aan kunstenaars: talloze schilderijen, gedichten en beeldhouwwerken ontlenen hun thema aan de oudheid en iedereen kan wel een paar klassieke meesterwerk noemen. Dat er ook talloze muziekstukken op een verhaal of persoon uit de oudheid gebaseerd zijn, is veel minder bekend. Toch hebben zelfs de grootste componisten zich in de loop van de eeuwen laten inspireren door klassieke helden. Op de eerste plaats geldt dat natuurlijk voor de opera (de musical van voorbije eeuwen), maar ook hun instrumentale muziek is telkens weer geďnspireerd door emoties die ze in oude mythen en sagen hebben gevonden. Vaak is het die emotie die bij luisteraars grote indruk maakt, zonder dat ze zich bewust zijn van de oorsprong van een melodie of een passage, want anders dan de beeldende kunst omgeeft deze ‘klassieke’ muziek iedereen in zijn dagelijkse leven: in de film, op de radio en in de reclame.

Deze lezing voert u van de ene verrassing naar de andere: u hoort zonder uitzondering muziek die u waarschijnlijk zo mee kunt zingen, maar de ‘naam’ of de componist wil u niet te binnen schieten. Van mij hoort u het klassieke thema van het stuk en we ontdekken samen de emotie die de componist wil overbrengen. Elk stuk krijgt voor u een nieuwe dimensie!

Zo wordt deze avond ook een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de westerse muziek en zelfs van de westerse cultuur, want in iedere periode gaat men weer anders met de klassieke thema’s om. Zo spiegelen de absolute vorsten van Europa zich graag aan grote mythologische koningen maar zijn in de tijd van de Franse revolutie juist strijders voor de vrijheid populair. De muziek verandert mee …

Hoewel deze lezing voor elk publiek geschikt is, past hij bij uitstek in het kader van de vakken CKV, KCV en muziek.

Aram Khachaturian schreef in 1954 de muziek voor het ballet Spartacus dat de openingsmuziek werd voor The Onedin Line en ook een rol speelt in Ice Age 2

Mythen en sagen in de muziek

Waar ben ik te bereiken?

Paul Silverentand

Telefoon: (0575) 52 84 61

Mobiel: (06) 21 567 654

E-mail: info@paulsilverentand.nl