PAUL SILVERENTAND

      Specialist in klassieken

Telkens opnieuw hebben grote componisten zich laten inspireren door deze legendarische zanger

Iedereen kent het tragische verhaal van Orpheus, de legendarische zanger uit de oudheid die zelfs stenen en wilde dieren met zijn stem wist te ontroeren. Vlak na zijn bruiloft met Eurydice verliest hij zijn kersverse echtgenote aan een slangenbeet maar hij weet met zijn hartverscheurende gezang de bewoners van de onderwereld te vermurwen en hij mag haar weer mee terug nemen naar boven op voorwaarde dat hij niet naar haar omkijkt terwijl ze achter hem aan loopt. Hij kan zich niet bedwingen en verliest haar voor de tweede keer ...

Het is niet verwonderlijk dat talloze componisten zich door deze tragische love story hebben laten inspireren, zeker als ze muziek wilden schrijven waarin de menselijke stem de hoofdrol speelt. Het is dan ook niet gek dat Orpheus In enkele van de beroemdste opera’s de hoofdrol speelt.

In deze lezing komen die opera’s allemaal aan bod. Ik bespreek de opzet en de muziek en we beluisteren uiteraard de voornaamste fragmenten en zo vormt Orpheus de rode draad in een fascinerende wandeling door de geschiedenis van de westerse muziek maar daarmee ook door de geschiedenis van de westerse cultuur want in elke periode heeft men het verhaal van Orpheus weer op een andere manier geïnterpreteerd en vormgegeven.

Degenen die vertrouwd zijn met klassieke muziek beleven een feest van herkenning maar het is nog spannender voor degenen die nog maar zelden naar opera geluisterd hebben want hun vooroordelen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Deze lezing is geschikt voor elk publiek dat geïnteresseerd is in de receptie van de oudheid en de westerse cultuur, maar de speelse en toch doordachte manier waarop de klassieke manier hier aan bod komt maakt hem bij uitstek interessant voor jonge mensen, bijv. in het kader van het vak KCV of CKV. 

De beroemde opera L’Orfeo uit 1607 van Claudio Monteverdi staat aan het begin van de Europese operatraditie

Orpheus in de opera

Waar ben ik te bereiken?

Paul Silverentand

Telefoon: (0575) 52 84 61

Mobiel: (06) 21 567 654

E-mail: info@paulsilverentand.nl

Orpheus neemt zijn vrouw Eurydice mee terug uit de Onderwereld. In zijn andere hand heeft hij zijn lier vast